Vaihdevuosien aikana kehosi käy läpi merkittäviä hormonaalisia muutoksia. Täällä voit lukea lisää tavallisimmista vaihdevuosien merkeistä sekä miksi ja mitä kehollesi tapahtuu vaihdevuosien aikana. 

Vaihdevuodet – mitkä ne ovat?

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin saat viimeiset kuukautisesi. Viimeisistä kuukautisista käytetään termiä menopaussi.

Vaihdevuodet alkavat muutama vuosi ennen viimeisiä kuukautisia, kun munasarjojen toiminta alkaa heiketä, ja jatkuvat muutaman vuoden niiden jälkeen. Miten paljon ja millaisia oireita kukin kokee, on yksilöllistä.

Missä iässä menopaussi ilmenee?

Suurimmalla osalla naisista menopaussi ilmenee 45-55-vuotiaana, mutta ei ole epätavallista, että se ilmenee ennen tai jälkeen tämän aikavälin. Keskimäärin menopaussi ilmenee 51-vuotiaana.

Mitä kehossa tapahtuu vaihdevuosien aikana?

Vaihdevuosien myötä elimistön ”naishormonin” eli estrogeenin tuotanto vähenee. Estrogeeni auttaa muun muassa ylläpitämään sukupuolielinten kosteustasapainoa. Estrogeenin määrän vähentyminen aiheuttaa usein monenlaisia oireita. Joillakin naisilla ne ovat ohimeneviä ja lieviä, mutta toisilla muutokset voivat olla tarpeeksi merkittäviä vaatiakseen hoitoa.

Aspen Pharman tuottama kuva perustuu alkuperäiseen teokseen osoitteessa: https://www.mymenopausetransformation.com/mymt/menopause-symptoms.

Mitkä ovat vaihdevuosien oireet?

Yleisimmät vaihdevuosien oireet ovat kuumat aallot, mielialavaihtelut ja kuukautisten epäsäännöllistyminen. Erittäin yleinen, mutta hieman vaikeammin havaittavissa oleva oire on myös muutokset emättimessä.

Epäsäännölliset kuukautiset

Saavuttaessasi vaihdevuodet kuukautiskiertosi muuttuu ja lopulta kuukautisesi loppuvat kokonaan. Monille naisille tämä on helpotus, mutta matka tähän pisteeseen ei aina ole helppo. Kuukautisesi voivat olla erittäin epäsäännölliset, eikä niiden tuloa voi aina tietää etukäteen. Joillakin naisilla vuoto on aluksi vahvempaa, mutta lopulta vuoto ja siitä aiheutuva epämukavuus katoavat. Jos sinulla on ylimääräisiä vuotoja, ota yhteyttä lääkäriisi.

Kuumat aallot

Noin 70-80% naisista saa vaihdevuosiensa aikana kuumia aaltoja, jotka ajoittuvat erityisesti yöaikaan. Kuumat aallot alkavat usein äkillisellä lämmön tuntemuksella kaulan ja niskan alueella, mistä se leviää muualle kehoon. Saatat tuntea, että hiki suorastaan pakottautuu ihollesi. Jotkut naiset kokevat kuumia aaltoja vain muutaman kerran, mutta toiset ovat herkempiä lämpötilavaihteluille ja kärsivät kuumista aalloista useamman kerran päivässä jopa vuosien ajan. Jos kärsit usein toistuvista kuumista aalloista, on tarjolla hoitoa joka voi hillitä vaihdevuosien oireita. Kysy lisää lääkäriltäsi.

Limakalvon muutokset

Vaihdevuosien myötä limakalvot ohenevat ja voivat siksi vaurioitua helpommin. Muutokset vaikuttavat myös emättimen limakalvoihin, joiden kuivuus voi oireilla esimerkiksi kipuna yhdynnän aikana. Muita yleisiä oireita ovat kirvely, lisääntynyt virtsaamistarve sekä lisääntyneet virtsateiden tulehdukset.

Mielialan vaihtelut

Mielialojen vaihtelu on yleinen vaihdevuosien oire, ja moni nainen kokee joutuvansa oikeaan tunteiden vuoristorataan vaihdevuosiensa aikana. Saatat tuntea itsesi usein väsyneeksi, ärsyyntyä pienistäkin asioista, olla itkuinen tai masentunut tai kokea keskittymisvaikeuksia. Tämä voi toisinaan tuntua hyvin raskaalta. Jos kärsit merkittävistä mielialan heilahteluista, puhu lääkärisi kanssa mahdollisen tasapainottavan hormonihoidon aloittamisesta.

Miten vaihdevuosien oireita voidaan lievittää?

Onneksi vaikeita vaihdevuosien oireita voidaan hoitaa ja lievittää. Kysy lääkäriltäsi, mikä hoitovaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Monet naiset hyötyvät hormonihoidosta, joka auttaa ylläpitämään kehon hormonitasapainoa vaihdevuosien aikana sekä lievittää monia niiden aiheuttamia oireita.