Testaa, onko sinulla tyypillisiä vaihdevuosien oireitaKysymykset: 1 / 5

Tämä testi on tarkoitettu suuntaa-antavaksi ohjeeksi eikä se korvaa lääkärin tekemää diagnoosia. Oireita voi esiintyä ilman yhteyttä vaihdevuosiin jonkin toisen syyn aiheuttamina. Jos olet epävarma, hakeudu terveydenhuoltoon.

Olet 45-vuotias tai vanhempi

Suurimmalla osalla naisista vaihdevuodet alkavat 45–55-vuotiaana. Keskimääräinen alkamisikä on 51 vuotta.

Sinulla on yhtäkkiä silloin tällöin liian kuuma ja hikoilet enemmän kuin aiemmin

Kuumat aallot ovat eräs yleisimmistä vaihdevuosien oireista. 70–80 % naisista saa kuumia aaltoja vaihdevuosiensa aikana, erityisesti öisin. Toiset saavat kuumia aaltoja vain muutaman kerran vuodessa, mutta toiset ovat alttiimpia lämpötilavaihteluille, jolloin he voivat kärsiä kuumista aalloista useamman kerran päivässä vuosien ajan. Suurimmalla osalla kuumat aallot loppuvat kahdesta seitsemään vuotta niiden alkamisen jälkeen.

Tunnet kirvelyä tai polttelua emättimen limakalvoilla tai kipua yhdynnän aikana

Vaihdevuosien myötä limakalvot ohenevat, ja vaurioituvat siksi helpommin kuin aiemmin. Limakalvojen muutokset ovat kokonaisvaltaisia ja aiheuttavat kuivuutta kaikkialla: silmissä, suussa sekä emättimessä. Kuivuus emättimen herkissä limakalvoissa voi helposti oireilla kipuna yhdynnän aikana. Muita yleisiä oireita ovat kirvely ja polttelu, lisääntynyt virtsaamistarve sekä lisääntyneet virtsateiden tulehdukset. Limakalvojen kuivuus on valitettavasti pysyvä tila, joka ei mene ohi edes vaihdevuosien loputtua. Vaikka limakalvojen kuivuus voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuusi, sille on onneksi olemassa reseptitön lääkehoito. Kysy lisää ohjeita lääkäriltäsi tai apteekista.

Mielialasi vaihtelevat enemmän kuin aiemmin ja saatat tuntea itsesi välillä masentuneeksi

Mielialojen vaihtelu on yleistä, ja moni nainen kokee joutuvansa oikeaan tunteiden vuoristorataan vaihdevuosiensa aikana. Saatat tuntea itsesi usein väsyneeksi, ärsyyntyä pienistäkin asioista, olla itkuinen tai masentunut tai kokea keskittymisvaikeuksia.

Kuukautisesi ovat tulleet epäsäännöllisiksi niin ajoitukseltaan kuin määrältään

Vaihdevuosien aikana kuukautiskiertosi muuttuu ja lopulta kuukautisesi poistuvat kokonaan. Monille naisille tämä on helpotus, mutta matka tähän pisteeseen ei aina ole helppo. Kuukautisesi voivat olla erittäin epäsäännölliset, eikä niiden tuloa voi tietää etukäteen. Joillakin naisilla vuoto on aluksi vahvempaa, mutta lopulta vuoto ja siitä aiheutuva epämukavuus katoavat.

Jos vastasit KYLLÄ edes yhteen kysymykseen, sinulla on tyypillisiä vaihdevuosien oireita.

Joillakin naisilla vaihdevuodet ovat lähes oireettomat, kun taas toiset kokevat merkittävää epämukavuutta ja tarvitsevat lääketieteellistä apua oireiden lievittämiseen. Juttele lääkärisi kanssa, jos sinulla on kuumia aaltoja, kirvelyä tai kipua emättimen alueella (johtuen kuivista limakalvoista) tai merkittäviä mielialan heittelyjä.

Lue lisää vaihdevuosista ja miten ne saattavat vaikuttaa sinuun: https://ovestin.fi/kuivat-limakalvot/