Uuden hoidon aloittamiseen liittyy usein myös paljon kysymyksiä. Kokosimme tänne vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Ovestin-voiteesta ja -emätinpuikosta. Ovestinia käytetään vaihdevuosien jälkeen naisille, joiden viimeisistä luonnollisista kuukautisista on vähintään 12 kuukautta. Sitä käytetään lievittämään emättimessä ilmeneviä vaihdevuosioireita, kuten emättimen kuivuutta tai ärsytystä.

Eivätkö kuivien limakalvojen oireet katoa itsestään ajan myötä?

Eivät. Kuivuus on monella krooninen eli pysyvä tila, joka ei mene ohi itsestään.

Voinko käyttää tavallisia emättimelle tarkoitettua kosteuttavia valmisteita?

Tavalliset kosteuttavat valmisteet ovat tehokkaita emättimen lievän ja keskivaikean kuivuuden hoitoon. Tavallinen kosteusvalmiste voi tarjota apua ja lievitystä naisille, jotka tuntevat kipua yhdynnän aikana. Nämä valmisteet kuitenkin hoitavat vain oireita, eivätkä niiden syytä. Voit käyttää tavallista kosteuttavaa valmistetta Ovestin-hoidon tukena.

Olen huolissani hormonihoitoihin liittyvistä riskeistä – ovatko riskit samat myös Ovestin-hoidossa?

Hormonihoitoja on olemassa erilaisia. Ovestin emätinemulsiovoide ja -puikot sisältävät estriolia, estrogeenihormonin lyhytvaikutteista muotoa. Paikallishoidot on kehitetty nimenomaan emättimen ja nimenomaisesti emätinoireiden hoitoon ja estriolilla on vain vähän systeemisiä vaikutuksia. Voit kysyä lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta, sopiiko Ovestin sinulle.

Onko estrioli luonnollinen hormoni?

Kyllä. Estriolia on kehossa normaalistikin pienissä määrin.

Kuinka kauan kestää, ennen kuin Ovestin-hoidon vaikutukset alkavat tuntua?

Se, kuinka kauan kestää ennen kuin hoito alkaa vaikuttamaan on yksilöllistä, mutta emätinoireet lievittyvät ensimmäisten hoitoviikkojen aikana. Joillakin naisilla tulosten saamiseen voi kuitenkin mennä useita viikkoja.

Onko hoito tarkoitettu pitkäaikaiseksi?

Monella oireet palaavat, kun hoito lopetetaan. Tämän vuoksi pitkäaikainen hoito voi olla tarpeen. Sinun tulee käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa vähintään kerran vuodessa, jos hoitoa jatketaan pitkäaikaisesti.

Kumpi sopii minulle paremmin, Ovestin-emätinemulsiovoide vai -emätinpuikot?

Osa naisista kokee emätinpuikkojen olevan helppokäyttöisempiä kuin voidemainen hoito. Voit keskustella lääkärisi kanssa oireistasi ja mieltymyksistäsi, ja voitte yhdessä päättää, mikä hoito sopii sinulle parhaiten.

Pitääkö minun tehdä lantionpohjan lihaksia vahvistavia liikkeitä?

Lantionpohjan lihasten vahvistaminen voi tukea seksuaalista terveyttäsi ja parantaa virtsarakkosi tukea. Kysy lääkäriltäsi tai fysioterapeutilta, millainen lantionpohjan lihaksia vahvistava ohjelma sopii sinulle parhaiten.

Miten Ovestin vaikuttaa seksielämääni?

Ovestin edesauttaa emättimesi terveyttä säilyttämällä limakalvojen kosteustasapainon normaalina ja ylläpitämällä kehon luonnollista bakteerikantaa ja pH-tasoa. Estrogeenin puutteesta aiheutuvien emätinoireiden hoitoon sekä, estrogeenin puutteesta johtuvan emättimen atrofian oireiden hoito postmenopausaalisilla naisilla. Näillä asioilla on suuri merkitys hyvän, normaalin seksielämän kannalta. Ovestinia ei kuitenkaan tule käyttää liukuvoiteena yhdynnän aikana, sillä on olemassa riski, että estrogeenia siirtyy myös partnerillesi.