Estrogeenin puutteesta johtuvat emättimen kuivat limakalvot voivat aiheuttaa monenlaista epämukavuutta. Monet saavat kuitenkin helpotusta paikallisesti vaikuttavasta Ovestin-valmisteesta. Lue eteenpäin saadaksesi lisätietoa siitä, miten Ovestin vaikuttaa ja voisitko sinäkin hyötyä siitä.

Mikä on Ovestin?

Ovestin on estrogeenia sisältävä hormonikorvaushoitovalmiste. Se lievittää estrogeenin puutteesta johtuvia vaivoja, yhdynnän aikaista kipua sekä auttaa kuivien limakalvojen aiheuttamaan poltteluun ja kirvelyyn emättimessä viimeisten kuukautisten eli menopaussin jälkeen.

Ovestin on tarkoitettu alhaisista estrogeenitasoista johtuvien emätinoireiden hoitoon vaihdevuosien jälkeen. Hoidon tavoitteena on palauttaa emättimen hormonitasapaino ja siten lievittää emättimen kuivista limakalvoista aiheutuvaa epämukavuutta ja oireilua.

Miten Ovestin vaikuttaa?

Ovestin sisältää luonnollista ”naishormoni” estriolia. Hoito täydentää naisen emättimen estrogeenivarastoja, kun kehon oma estrogeenin tuotanto hiipuu menopaussin takia.

Estrioli on nopeavaikutteinen sekä poistuu kehosta nopeasti. Nämä ominaisuudet tekevät estriolista hoidon, joka auttaa emättimen limakalvojen kuivumisesta johtuvista oireista, kuten kirvelystä tai kivusta, kärsiviä naisia menopaussin jälkeen.

Sopiiko Ovestin minulle?

Tunnetko kipua yhdynnän aikana? Jos vastasit kyllä, Ovestin voi olla oikea ratkaisu sinulle.

Ovestin on tarkoitettu estrogeenivajeesta kärsiville menopaussin ohittaneille, jotka kärsivät emättimen kuivuudesta johtuvista oireista kuten kirvelystä, polttelusta tai arkuudesta tai tuntevat kipua yhdynnän aikana.

Älä käytä Ovestin-valmistetta, jos

 • sinulla on tai on ollut rintasyöpä tai estrogeeneille herkkä, esim. kohdun
  limakalvon syöpä
 • sinulla on emätinverenvuotoa, jonka syytä ei tiedetä
 • sinulla on kohdun limakalvon liikakasvua etkä saa siihen hoitoa
 • sinulla on tai on ollut laskimoveritulppa tai valtimoveritulpan aiheuttama sairaus
 • sinulla on veren hyytymishäiriö
 • sinulla on tai on ollut maksasairaus, eivätkä maksa-arvot ole palautuneet
  normaaleiksi
 • sinulla on porfyria
 • olet allerginen estriolille tai jollekin muulle Ovestinin sisältämälle aineelle
 • Jos olet epävarma, koskeeko jokin kohdista sinua, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen ennen kuin käytät Ovestin-valmistetta.

Miten aloitan Ovestin-hoidon?

Ovestin emätinemulsiovoiteen ja -puikot saat apteekista ilman reseptiä. Kysy lisätietoja apteekistasi. Muista lukea pakkausseloste huolellisesti ennen hoidon aloittamista.

Voit myös kysyä lääkäriltäsi hoidon aloittamisesta Ovestinilla. Moni nainen kokee kiusalliseksi puhua intiimiasioista jopa lääkärinsä kanssa, mutta muista, että vaihdevuodet ja niiden oireet ovat luonnollinen asia. Et myöskään ole ensimmäinen, joka kysyy lääkäriltään neuvoja emättimen limakalvojen kuivuuden ja muiden vaivojen lievittämiseksi. Varaamalla ajan lääkärillesi keskustellaksesi vaihdevuosioireista voit helpottaa omaa oloasi. Ajanvaraus juuri vaihdevuosioireista keskustelemisen vuoksi kannattaa, sillä silloin saat parhaimman avun.

Millaisia Ovestin-hoitoja on saatavilla?

Ovestinia on saatavilla ilman reseptiä kahdessa muodossa:

Lue pakkausseloste huolellisesti ennen hoidon aloittamista, sillä se sisältää tärkeää tietoa Ovestinin käytöstä.

Käytä Ovestinia aina pakkausselosteen ja lääkäriltä tai apteekista saamiesi ohjeiden mukaisesti. Vaikka Ovestin-valmiste on saatavilla ilman reseptiä, ole huolellinen emätinemulsiovoidetta ja -puikkoja käyttäessäsi parhaiden hoitotulosten takaamiseksi.

Voiko Ovestin aiheuttaa haittavaikutuksia?

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Ovestin on paikallisesti vaikuttava hormonihoito, minkä vuoksi haittavaikutukset ovat harvinaisia. Joissakin tapauksissa hoidon aloituksen yhteydessä voi ilmetä paikallista limakalvojen ärtymistä limakalvojen ärtymistä. Ovestin saattaa toisinaan aiheuttaa myös rintojen turpoamista ja lisääntynyttä arkuutta, vähäistä verenvuotoa emättimestä, lisääntynyttä emätineritettä, pahoinvointia, nesteen kertymistä kudoksiin (mikä ilmenee yleensä nilkkojen tai jalkaterien turvotuksena) ja flunssan kaltaisia oireita. Nämä haittavaikutukset häviävät useimmilla potilailla ensimmäisten hoitoviikkojen jälkeen.

Jos sinulla ilmenee jokin seuraavista, lopeta hoito ja hakeudu heti lääkäriin:

 • jokin yllä kohdassa “Sopiiko Ovestin minulle” mainituista sairauksista
 • ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus
 • voimakas verenpaineen nousu
 • migreeni ensimmäistä kertaa
 • raskaus
 • veritulpan oireet